Mjöd eller honungsvin är två ord för samma sak.
Vad drack de gamla vikingarna då det blev fest och man ville ha något gott som livade upp humöret? Du säger säkert mjöd och honungsvin och det är rätt.
Brygg det hemma. Köp hem utrustningen som krävs för att göra mjöd hemma.
Många tänker inte på att mjöd och honungsvin är samma sak
Mjöd är ganska enkelt att förstå ändå. Det är faktiskt så att honungsvin och mjöd är samma sak. Honung och vatten blir mjöd. Det är faktiskt så att mjöd finns i olika kulturer.
Det är så det är. Ibland kallas det för honungsvin mjöd men smaken är inte alls som ett traditionellt vin.
Så kommer du igång.
Om du är sugen på att brygga viking mjöd hemma ska du se till att ha utrustningen för att göra detta. Du behöver en tunna eller kärl att jäsa i, jäsrör, jäsningsmätare, hävert samt någon form av flaskor eller behållare att hälla upp honungsvinet i.
Men självklart behöver du honung som huvudingrediens. Mjöd smakar bättre om det görs lokalt. Ett honungsvin att skriva hem om helt enkelt!
Kanske känner du redan till hembryggning-se och deras produkter. Jäsningsprocessen kan se olika ut.
Vill du ha en mjukstart så börja med den billigaste mjödsatsen från samma webshop. Då är det lika enkelt som att bygga en vinsats och honungen är flytande.
Mjödtillverkningen måste planeras för att bli bra. Koka upp honungen. Gå metodiskt till väga.
Det brukar bli brå resultat med blomsterhonung. Den honung som du häller direkt i jäs-kärlet kan vara lite svår att få ur burkar. Skrapa ut honungen med någonting när den är klar. Ett tips är att använda kokande vatten och skölja ur burkarna så att du tar tillvara på de rester som finns kvar efter att ha skrapat med slickepott.
När du ska göra mjöd spelar temperaturen roll
Ha rätt typ av termometer. Temperaturen måste vara under 30 grader när du tillsätter jästen. Det får inte bli för varmt för då kan jästen dö av värmen.
Jäsningen kommer att pågå i cirka ett års tid så du får ha lite tålamod när du väntar på att få testa din mjöd. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Så fungerar det.
Ingen särskild kork behövs. Honungsvin När det lagras blir det bättre. En månad ska det vara. Sex månader är idealet.
Kanske hade vikingarna rätt ändå? Föredrar du mjöd eler vin? Smaken avgör det hela.
Efter bryggning och lagring har du ett honungsvin som du kan bjuda vänner och familj på och det är ju minst sagt imponerande!