Sötningsmedel för att få perfekt söt smak fast på något nyttigt tillvägagångssätt
För alldeles för många är sötning nödvändigt.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.
Tekniken går vidare, sackarin är icke mer det enda samt icke heller det bästa alternativet till att söta med.
Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Utöver att Sukralos har 500 ggr sötningseffekt kan det också hettas upp och används därför även till bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.
Aspartam smakar lite kemiskt.
Fast det finns dessutom några medel som är helt naturliga och som blivit väldigt populära
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.
Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.
I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.